Hej vecka 9:)

Då var man inne i vecka 9:) Ibland kan man tycka att tiden går fort, men just nu tycker jag det går jätte sakta. På fredag ska jag och R till barnmorskan och bland annat få tider till olika saker. Vi ska få tid till NUPP testet vi har bestämt oss för att göra och även tid till RUL som kommer äga rum i slutet på mars. Då får vi förhoppningsvis se om det är en flicka eller en liten pojke som ligger och växer i magen:D Längtar så efter att få se bebis på ultraljud, så spännande!


Du är på dag 58 av 280. (20,7%).
Du är i vecka 9.
Du har gått 8 fulla veckor och 1 full dag (v8+1).
Du är i 2:a kalendermånaden.
Du är i 3:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Mån 30 aug 2010
Du har 222 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Tandköttet blir uppmjukat och kan därför bli mer lättblödande, var därför extra noga med tandborstningen. Olika graviditetshormoner påverkar dig, man kan fortfarande känna sig trött och illamående, men det brukar gå över om några veckor. En del kvinnor har små blödningar tidigt under graviditeten, det är inte ovanligt att det sker när mensen brukade komma. Det kan bero på alla hormonförändringar och på att slemhinnorna i kroppen blöder lättare när man väntar barn. Om blödningen skulle göra ont ska du söka hjälp.

Embryot: Embryot är nu stort som jordgubbe, cirka tre centimeter och fötterna är cirka två millimeter stora. Halsen tar form och käkarna är färdigutvecklade. Munhåla och näsa förenas, öron och näsa kan nu ses och ansiktet börjar totalt sett få mänskliga drag. Känseln utvecklas och embryot kan redan nu få hicka ibland.

Det här händer under inskrivningssamtalet:
Du träffar din barnmorska som kommer att följa dig under graviditeten. Hon kommer att ställa en del frågor om hur ditt liv sett ut tidigare, som eventuella sjukdomar, läkemedel och din sociala situation. Hon kommer att upprätta en journal där allt som händer under graviditeten dokumenteras. Du får information om fosterdiagnostik. Om det är första barnet eller något speciellt med din graviditet erbjuds du ett läkarbesök.
Barnmorskan tar en del prover, som blodtryck, urinprov och äggvita och blodsockerprov.
Din partner är välkommen att följa med vid varje besök. Det är viktigt att du trivs med din barnmorska, om du inte gör det kan man be att få byta till någon annan.

KRAMAR ♥

Fredag:D

Tanden gör inte ont längre!!!!:D Och inte heller är den lös. Nej, ja har inte hittat på och jag har verkligen inte drömt en dröm:P SKIT SKÖNT! Jag kan äta vad jag vill, jag kan tugga hårdare saker än farlig korv:)

Ikväll ska här ätas tacos och skåla i vinglas med pepsi i, MUMS! Har precis fixat klart och väntar på att älskling ska vila klart.
Sen hoppas jag att det blir nån film, det skulle inte sitta fel:P

Ha en toppen kväll!

KRAMAR ♥

Lös tand och annat djävulskap:(

Har varit lite dålig på att uppdatera hur jag mår, kan summera mitt mående med CRAP!

Har fått en lös tand som värker så in i bängen. Tandis tror att det antingen beror på trycket från överkäken eller den underbara rotfyllningen som kosta 4000 sköna pengar! Så nu ska ja låta tanden vila och inte äta hårda saker. Vilken tur för det är inte mycket jag får i mig på grund av illamåendet.

För illamåendet har blivit mycket värre och det är den som bestämmer resten av min dag. VIssa dagar är jag och Herr WC polare och andra så känns det som en fin bakfylla. Haha tandis fick igår skjutsa upp stolen ett antal gånger för att det vände sig i magen på mig. Tur jag hade läst innan att när man tar röntgenbilder hos tandis och väntar barn så ska man ha på sig ett blyförkläde som ska skydda fostret mot strålningen. En note to everyone else som väntar barn: Fråga om förklädet hos tandis!

En sak till som stör min vardag är att när jag tyvärr kräks så får jag oftast upp min blodtrycksmedicin igen, vilket resulterar i migrän:( Och har jag tagit en och får upp den så kan jag ju aldrig veta hur mycket som redan har gått ut i kroppen. Så då kan jag ju inte ta en till? Eller vad tror ni? Ska jag kanske börja ta blodtrycksmedicinen på kvällen istället för på morgonen? Kan jag göra så:S

Jag känner även av att det händer saker där bebis boar in sig:) Nu har ju tydligen livmodern gått från att vara stort som ett ägg till att ha storlek apelsin:D Ja och det känns! Molvärk har jag nästintill haft hela tiden, men får ibland som kramper. Kramper som ibland gör så ont så jag börjar grina. Har ringt BM och kvinnokliniken och alla säger olika. Jag väljer att lyssna på den sista jag prata med som sa att det nog inte var någon fara alls. Jag blöder ju inget och det ska kännas när livmodern växer, mer eller mindre. Hos mig verkar det tyvärr vara mer. Självklart åker jag ju in om jag blir sängliggandes, men jag vill inte hålla på och oroa mig i onödan. Det mår ingen bra utav. Och skulle det vara någe allvarligt så skulle man ha symptom som blödningar, feber och ont i ryggen och även i vissa fall ont i bajjan. Och det har vi inte:P 

Oj vad mkt det blev, slut på detta inlägg kanske? :P 

KRAMAR ♥
 


 

Välkommen till världen tjejen:D

Inatt den 12 januari föddes Niklas och Nancys andra dotter. En jätte fin tjej på 48 cm och ca 3200 gram:) Förlossningen gick kanon, pratade med Niklas tjugo över 12 inatt och ca tjugo i fyra föddes hon.

Dom mår prima och lillen äter som hon ska och är jätte snäll mot mamma och pappa:)

Hon har inget namn än så länge, dom var ju stensäkra på att det var en pojke,hihi. Så det kan gå:P

ETT STORT GRATTIS TILL ER OCH VÄLKOMMEN TJEJEN! ♥

Hej vecka 8:)

Uträkning utgår från dagens datum: Tis 12 jan 2010.
Din graviditet startade Tis 24 nov 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tis 8 dec 2009 (ägglossningen).
 
Du är på dag 50 av 280. (17,9%).
Du är i vecka 8.
Du har gått 7 fulla veckor och 0 fulla dagar (v7+0).
Du är i 2:a kalendermånaden.
Du är i 2:a graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Mån 30 aug 2010
Du har 230 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Nu växer livmodern och storleken kan jämföras med en apelsin. Det är vanligt att man måste kissa mycket oftare än normalt. All glatt muskulatur, det vill säga sådana muskler som du inte kan styra, som livmodern, blodkärlen och tarmarna, blir slappare. Det kan göra att du får förstoppning. Risken för åderbråck, hemorrojder och urinvägsinfektioner ökar också. Om du drabbas när du är gravid är det viktigt att du får behandling tidigt.
I vissa landsting kallas du till ett hälsosamtal hos barnmorskan för att prata om alkoholvanor, kost och livsstil. Hos andra landsting sker detta samtidigt som inskrivningen. Det ser olika ut i olika delar av landet.

Embryot: Embryot är nu omkring 25 millimeter. Fingrar och tår kan ses tydligt men är fortfarande täckta med simhud. Överläppen skapas samt nästippen. Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad och slår med 150 slag i minuten, det vill säga dubbelt så fort som hos en vuxen.

Tips för att motverka förstoppning

Drick mycket vatten
Ät fullkornsbröd och fiberrika grönsaker, som morötter.
Det hjälper också att motionera och till exempel ta en promenad varje dag.


Illamånde:(

Ja ett litet inlägg för att uppdatera det gravida tillståndet.

Här mås det illa för jämnan! Jag mår illa när jag vaknar för att jag är så förbannat hungrig. Sen mår jag illa när jag känner kaffedoften (som jag annars älskar!) jag mår illa när jag reser mig ur sängen, jag mår illa efter frukost för att jag är så mätt. Sen dröjer det inte lång tid, vi pratar en kvart!; nej då mår ja illa för att jag är så förbannat hungrig igen. Ja livet är väl härligt! Såhär fortsätter det hela dagen tyvärr. Illamåendet kan beskrivas som magsjukekänsla, med järnsmak i munnen och sjukt mycket saliv och vändningar som la revolution i magen.

Just nu har jag inställningen att det får göra ont, jag kan må illa och frysa och kissa 300 gånger per dag och gråta för minsta lilla såsom när det var utröstning senast i Paradise hotel, Dahh liksom! What is happening???Tårarna rann och jag blev helt förstörd!
Ja meningen med detta var, just nu är jag bara lycklig att jag känner alla dessa saker:) Det tyder väl förhoppningsvis på att allt står rätt till. Men hur länge och hur mycket tål Sofias kropp? När kommer jag inte tycka sådana här och liknande saker vara lyckorus längre? Ja det ska bli väldigt spännande att se;)  

KRAMAR ♥

Läser just nu...


9789100119492.jpg



















För ett tag sen beställde jag på nätet en helt underbart rolig pocketbok:) På smällen från a till bebis- Av Ann Söderlund och Hannah Widell.

Man kan se denna bok som en gravidguide med en STOR portion humor! Skrattar nästintill varje gång jag läser den. Rekommenderar den starkt som gravidläsning:)

Ett stycke ur boken:

Ann Söderlund berättar; När värkarna satte igång med min första förlossning kände jag rent instinktivt " ge mig all skit ni har. Bara det onda försvinner". Barnmorskorna hade alltså fullt upp med att plocka fram akupunkturnålar, TENS (använde aldrig), extra lustgas ( det tog aldrig ) och sterila vattenkvaddlar. Nu skriver jag det med stora bokstäver så att du verkligen lägger namnet på minnet: STERILA VATTENKVADDLAR. Varning, varning! Tut, tut! Akta, akta!
Om du under förlossningen hör någon säga ordet "sterila vattenkvaddlar"
-så spring för glatta livet! Låt inte de vita änglarna lura dig med sina fina argument! Nä, kuta ut på en åker. Eller föd i en lada med en kossa som doula och enda sällskap. Jag svär att det inte gör ondare än de tusen nålarnas hämnd. 

Nyttigheter för mig och bebis!

Ända sen innan vi börja "baka" bebis så har jag ätit tillskott med extra järn och folsyra enligt livsmedelsverkets rekomendationer. Äter ACO kvinna och det kommer jag självklart fortsätta med. Men jag känner att ännu mera tillskott av järn inte skulle sitta fel. Känner mig ständigt trött och frusen, så läxan idag blir att läsa på om järnberikad mat:) Tror att det skulle vara en dunderkur för mig! Sen blir till till att åka och handla så man har allt det braiga hemma:)

Blodpudding är en liten favorit hos mig, och så mycket järn det goda innehåller sen då:P vilken tur för mig:) Ett steg i rätt riktning:P

KRAMAR ♥


Kallt!

Var precis ute på en promenad och mätaren visar -24 grader! brrr* Känner mig nu som en stor isbit och har röda fläckar i pannan på grund av kylan.Blir nog ett långt bad snart:)

Igår var jag och hyrde film för första gången på evigheter, Revolutionary Road

 Filmen utspelas i Connecticut under mitten av 50-talet. April och Frank Wheeler är ett ungt, framgångsrikt par som bor med sina barn en trevlig förort. Men under den polerade och självsäkra ytan bubblar frustrationen hos dem båda. Övertygade att de vill ha ut mer av livet än deras medelmåttiga grannar, bestämmer de sig att flytta till Frankrike, där de hoppas få mer utlopp för sina konstnärliga sidor.


DVD Film: Revolutionary Road

Var inte så bra som jag trodde den skulle vara. Älskar kärleksfilmer och kände för att fälla lite tårar och bli lite känslosam, men icke då. Men klart en film värd att se!

Inskrivningen:)

Den 30 december så var jag på vår inskrivningsdag hos barnmorskan. Eva-lena heter vår bm och hon verkar vara super gullig och verkligen en person man kan prata med. Känns jätte skönt!

Hon utgick ifrån en mindmap med olika bilder när hon skulle berätta om vad man bör och ska tänka på. Bland annat gick vi igenom alkohol och droger, kost och motion och välmående. Fick med mig hem häften om kost, fanns en hel del man skulle undvika och ännu mer man skulle äta. Bland annat fanns blodpudding med på BRA äta saker, jackpott för mig:P

Bm visa även en övning jag skulle försöka göra varje dag. Hon slängde sig ned på golvet och visa exakt hur det skulle se ut, haha. Plankan kallas det och ska tydligen stärka ryggslytet, nedre delen av magen och sidorna, det ska jag verkligen bli bra på. Idag klarar lilla jag inte lång tid alls, haha. Såg så himla plätt lätt ut när hon balansera så:P

Sen prata vi även om den berömda blodtrycksmedicinen. Lide tyvärr av väldigt högt blodttryck så det var bara börja knapra tabletter igen. Känner mig redan som en ny männsika, INGEN huvudvärk, JIPPIIEE! Och det måste ju även bejbis må väldigt bra av:)

När man blir inskriven hos mvc (mödravårdcentralen) så får man en elektronisk mapp där allt kommer att antecknas:D Väldigt spännande detta!

Nästa träff är den 22 januari och då ska det tas prover och pratas sjukdomar i släkten och sen ska älskling få en del frågor:) Då skulle även ultralljudet bokas:D och sen skulle vi ha bestämt oss om vi vill göra NUPP test eller inte. Så det blev en hemläxa att sätta oss in i NUPP test världen och ta ställning till hur vi vill göra. NUPP testet visar sannolikheten på hur stor risk det är att barnet kommer att ha kromosomfel såsom tex. Downs Syndrom.

Nu väntas det lite lunch och sen en promenad:) 

KRAMAR♥ 


Varje ny vecka:D

Denna tänkte jag visa för er när vi går in i varje ny vecka:) Nu vecka 7! ♥

Uträkning utgår från dagens datum: Tis 5 jan 2010.
Din graviditet startade Tis 24 nov 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tis 8 dec 2009 (ägglossningen).
 
Du är på dag 43 av 280. (15,4%).
Du är i vecka 7.
Du har gått 6 fulla veckor och 0 fulla dagar (v6+0).
Du är i 1:a kalendermånaden.
Du är i 2:a graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Mån 30 aug 2010
Du har 237 dagar kvar till beräknad förlossning.

Tänkte även dela med mig av vad som varje vecka händer med bejbis och med mig!:) 


Vecka 7

Kroppen:
Man kan känna sig illamående på grund av hormonerna och ha lite molande värk
i underlivet, vilket är helt normalt. Sömnen kan rubbas, ofta beroende på att man måste man gå upp för att kissa. Magen kan kännas uppblåst på grund av att tarmarna arbetar långsammare. Vissa har redan ökat i vikt, men har du problem med illamående och kräkningar är det inte ovanligt att du istället har minskat i vikt. Det kan hjälpa att äta något litet innan du kliver upp ur sängen och att äta många små måltider.

Embryot: Embryot är nu en centimeter långt. Handled och fingrar skapas och händer och fötter kan urskiljas som små paddlar. Ansiktet börjar ta form och ögonen kan ses som små fördjupningar. Inne i huvudet finns det något som liknar blåsor, det ska senare bli hjärnan. Här kan man med ultraljud se embryots hjärtaktivitet.

Tips mot illamående
Ät lite men ofta
Ät gärna något litet innan du kliver ur sängen
Drick vatten
Stressa inte
Ingefära och papaya kan minska ditt illamående
Undvik stekt mat, fet mat, kryddig mat och kaffe
Det finns mediciner vid kraftigt illamående
Källa: Growingpeople.se

Medlemstips:
För ”SunnyBunny” hjälpte åksjuketabletter, gurka och salta kex. För ”Lillanonna” funkade vatten med citron i och att se till att inte bli hungrig! ”Lillanonna” menar att man får hitta sin grej och funkar inte det så finns tabletter mot illamående på apoteket. ”Ett hett tips är att ha med en eller tre plastpåsar i väskan...det är inte kul att smyg-spy i en buske, på stranden eller bakom ett garage.”


PEPPAR PEPPAR!!! Jag mår hittentills inte illa, men är däremot väldigt trött. Och så säger jag bara; Dolly Parton släng dig i väggen! hihi . Måste för mig är att inhandla ett par bekväma sporttoppar med denna nya hylla;) Konstant molvärk är även något jag tyvärr har, undrar ibland om det verkligen ska göra såhär ont? Tröstar mig själv med att det nog ska vara just så, vad vet jag:P Humöret är det upp och ned med, och jag kan fälla en tår
för minsta lilla. Igår kväll sa jag till Roger att jag känner att jag bara vill gråta, det räckte med att jag sa den meningen så börja dom rulla,haha. Tokig man är!

KRAMAR ♥  


 

Berätta för blivande mormor och farmor...

När man klickar sig runt på nätet så skriver experter om att man bör vänta med att berätta för omgivningen tills man passerat vecka 12. Och innan jag blev gravid så tänkte jag att självklart ska man vänta!
JO TJENA! En dag känns som en hel vecka, så för oss var det inte på tapeten med något väntande. Som små barn på julafton blir man, med bubblor i magen ( då inte bara gravid gaser:P)

Vi valde att berätta för blivande mormor och farmor i vecka 5+4, alltså i vecka 6. Enligt mig så väntar vi ett barn och inte ett missfall, så detta vill jag dela med personer som kommer vara betydelsefulla för bejbis. Skönt att kunna prata om allt som hör en graviditet till och längta tillsammans:)

Vi åkte ner på staden i Strängnäs och klämde och kände på de få sakerna lilla staden hade att erbjuda för små bejbisar. Det blev en varsin figur till mormor och farmor som föreställde en sköldpadda och den andre en fisk, färggranna saker:) Ett varsitt kort inhandlades såklart också! 

På farmors kort stod det: Idag är du som person 3 viktiga saker. Om du skulle bli en fjärde, vad vore det då? 

På mormors kort stod det: Den här skulle ja vilja låna när jag kommer och hälsar på. Om allt går enligt planerna så ses vi i augusti!  

Roger bestämde farmors kort och jag mormors:) Gud en sån otroligt lycklig dag det var! Att få se deras miner och att få se hur glada dom blev över nyheten, det går knappt att beskriva. Och vilken tur för oss då att det enbart blev glada miner:P 

KRAMAR ♥
                                                                  
                                                                     


22 december; början på ett nytt liv!

2 dagar innan julafton och även 2 dagar innan min beräknade röda vecka så fick vi två fina streck på stickan:D
Jag trodde väl aldrig att vi skulle vara så lyckligt lottade, och vilket avslut på 2009 sen då:) 

Den 31 augusti är våran bebis beräknad att komma till världen och ta sitt första andetag, en lång väntan! Men ack så underbart och spännande!

2010 kommer defenitivt bli vårat år! ♥ 

För skojs skull så köpte vi ett digitalt test, enbart för att vi skulle få se svart på vitt resultatet GRAVID:D




 



KRAMAR


RSS 2.0